Over mij

Welkom op mijn blog! Leuk dat je er een kijkje komt nemen! Ik ben Caro, vrouw 41 jaar, jong van geest en mateloos geïnteresseerd in het leven! Groet caro

zaterdag 8 juni 2013

Eten

De laatste tijd is het wat stil op mijn blog. Dit heeft meerdere redenen.
Ik ben druk aan het haken maar nog drukker ben ik met een cursus macrobiotisch koken.

En ik vind het leuk, en het smaakt lekker!


Van het www: In dagelijks spraakgebruik is "macrobiotiek" wellicht het bekendste in de context van het eten van macrobiotisch voedsel. In macrobiotische landbouw wordt erop gelet dat groenten en vruchten niet chemisch behandeld, kunstmatig bemest (met dierlijke meststoffen) of in kassen verbouwd zijn. Voedsel dat met chemische middelen en kleurstoffen is behandeld of is ingeblikt, wordt afgeraden voor mensen die macrobiotisch willen eten. Men dient goed te kauwen (elke hap 50 maal) en specerijen te vermijden.
Het macro-biotische standaard-dieet ziet er als volgt uit:
 • 50-60% granen en graanproducten
 • 20-25% groenten
 • 12% peulvruchten en zeewier
 • 6% soep
 • 7% andere producten
Macrobiotische voeding is in hoofdzaak veganistisch. De producten dienen biologisch te zijn geteeld en groenten en fruit dienen uit de streek te komen. Belangrijke bereidingstechnieken bij macrobiotische voeding zijn koken onder druk, kort frituren (tempura) en stomen. Andere kooktechnieken zijn blancheren, persen, fermenteren, alsook pickelen, stoven, sauteren met of zonder olie. Om gerechten op smaak te brengen wordt in plaats van tafelzout vaak ongeraffineerd zeezout of miso gebruikt.

Ik heb er nu drie lessen op zitten en nog drie te gaan. De gene die les geeft doet dit op zo een leuke inspirerende manier, dat ik al drie weken alleen maar ala de macrobiotische leer eet. En ik voel mij goed!

Ik heb veel meer energie, (manlief wordt er een beetje onrustig van;-)) mijn huid is rustiger, ik slaap dieper en mijn bloedsuikerspiegel is veel stabieler.

Ik kan momenteel niet anders zeggen dat ik mij super voel! Maar ik sta wel veel in de keuken.

2 opmerkingen:

 1. Goh, wat leuk zo'n cursus. Wij hadden vroeger al een buurvrouw (zo'n 30 jaar geleden) die macrobiotisch leefde. Toen vond iedereen dat maar raar maar tegenwoordig is dat het niet meer. Vind het wel interessant eigenlijk. Wel knap van je dat je nu even helemaal op die toer bent, lijkt me soms best moeilijk nl. met alle verleidingen op voedselgebied en fijn ook dat je je er zo goed bij voelt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je je o goed voelt!

  BeantwoordenVerwijderen